Oprócz tego, że musli powinno być smaczne, musi być również zdrowe, w innym wypadku nie ma sensu zadawać sobie trudu z przygotowywaniem go w domu, skoro sklepy oferują nam tak szeroki wybór. Co powinno zawierać musli, aby było zdrowe, wyjaśnia SlowMama.pl, my natomiast zwrócimy uwagę na najważniejsze kwestie.
artykuł sponsorowany
Przepisy na domowe musli – co powinny zawierać?
Przede wszystkim zdrowe musli nie powinno zawierać w sobie cukru. Zdecydowanie lepiej zastąpić go innym, zdrowszym słodzikiem, jak np. miód lub inne mniej kaloryczne zamienniki. Musli to źródło błonnika, dlatego też powinniśmy do jego przyrządzenia użyć różnego rodzaju płatków, takich jak płatki owsiane, orkiszowe, jaglane, żytnie… Możliwości jest naprawdę mnóstwo. W produktach, które możemy nabyć w sklepach, często znajduje się olej palmowy, który nie należy do zdrowych tłuszczów, dlatego w domowej mieszance warto zastąpić go olejem kokosowym. Ponadto źródłem zdrowych tłuszczów są różnego rodzaju orzechy, które również warto dodać do swojej mieszanki. Oczywiście nie są to wszystkie składniki, których można użyć, dlatego w dalszej części artykułu podamy przykładowe przepisy na domowe musli.
Jak zrobić domowe musli – przepis
Musli nie jest daniem skomplikowanym. W pierwszej kolejności należy zdecydować, co chcemy, aby się w nim znalazło. My proponujemy stworzyć mieszankę składającą się przede wszystkim z płatków, orzechów i suszonych owoców. Poniżej opiszemy w punktach kolejne kroki, które należy wykonać, aby cieszyć się pysznym domowym musli.
- 300 g wybranych orzechów – np. włoskich, laskowych i nerkowców – należy potłuc w moździerzu na średnie kawałki.
- Potłuczone orzechy, 400 g płatków (np. owsianych i żytnich), 100 g nasion (mogą być nasiona słonecznika, chia, dyni, sezamu oraz siemię lniane), 100 g wiórków kokosowych wsypujemy do miski. Do suchych składników należy dodać 150 ml miodu i 150 ml oleju kokosowego lub oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Gotową mieszankę z miski przekładamy na blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
- Co jakiś czas warto przemieszać piekące się musli drewnianą łyżką.
- Gotowe musli wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Następnie dodajemy pokrojone na drobne kawałki suszone owoce (morele, śliwki, rodzynki, jabłka itd.) i mieszamy.
- Tak przygotowane musli najlepiej podzielić na mniejsze porcje, wkładając do słoików. Aby musli dłużej zachowało świeżość, należy przechowywać je w lodówce.
Jak widzisz, domowe musli to wcale nie tyle pracy, jakby mogło się wydawać.