Fermentacja jest procesem zachodzącym naturalnie i znanym ludzkości od wieków
Fermentacja jest naturalnie zachodzącym procesem w przyrodzie, w warunkach beztlenowych, z wykorzystaniem mikroorganizmów. Pierwsze zapiski i zalecenia lekarskie ze spożywaniem kiszonej kapusty sięgają czasów Arystotelesa. Hipokrates polecał ją na schorzenia związane ze śledzioną i szkorbut. Jak widać, ludzkość zna kiszonki i zakwasy od zarania dziejów.
Twórcy słynnej Zakwasowni pragną na nowo przybliżyć nam moc przetworów i naturalnych probiotyków.
Jeśli interesuje Cię temat połączenia zdrowego żywienia oraz zdrowia psychicznego, koniecznie zajrzyj także do innej naszej recenzji – Co jeść, aby wzmocnić zdrowie psychiczne?
Dwie części – jedno przesłanie. Jedz domowe przetwory!
Od paru lat oficjalnie mówi się, że jelita są naszym drugim mózgiem. To, co jesz, wpływa na Twój organizm, samopoczucie, homeostazę, a także – zdrowie psychiczne. W naszych jelitach żyje kilka kilogramów mikrobiomu, który na co dzień pomaga nam trawić, dodaje energii i pozwala się cieszyć z życia.
Kiedy zaniedbamy nasz mikrobiom poprzez niezdrowe przyzwyczajenia, w tym żywieniowe, czujemy się źle, dopadają nas różne choroby.
Kiszone cytryny, różowy kalafior z buraczkami albo klasyczny zakwas z buraków
Autorzy podzielili książkę na dwie części. W pierwszej zawarte zostały rozmowy ze specjalistami z zakresu zdrowego żywienia czy automasażu. W drugiej – oboje autorów dzieli się swoimi przepisami. Te zostały ułożone według pór roku, abyśmy mogli w pełni wykorzystać moc sezonowych dobrodziejstw natury.
Książka została wydana nakładem Wydawnictwa ZNAK.
Jest to jedna z piękniejszych książek, jakie miałam okazję przeczytać. Burgundowa i tłoczona okładka, cudowne zdjęcia oraz merytoryczny i mądry tekst, który zachęca nas do zadbania o siebie.