„Ale ferment!” – Veronika Szwejk, Mikołaj Bator

Redaktorka

Nasz świat zbudowany jest na filarze stresu, presji i pogoni. Wielu naukowców i lekarzy alarmuje, że nasze ciało – zarówno pod kątem fizycznym i psychicznym, obrywa przez to rykoszetem, w postaci wielu chorób. Bóle głowy, depresja, wrzody, nowotwory – liczbę schorzeń można mnożyć. Od niedawna mówi się oficjalnie, że nasze jelita są drugim mózgiem. W Ale ferment! nie znajdziesz tylko samych przepisów, ale merytoryczne rozmowy z ludźmi świata nauki, którzy przybliżają nam proces fermentacji, jako jedną z dróg potencjalnie ratujących właśnie nasz drugi mózg.

Fermentacja jest procesem zachodzącym naturalnie i znanym ludzkości od wieków

Fermentacja jest naturalnie zachodzącym procesem w przyrodzie, w warunkach beztlenowych, z wykorzystaniem mikroorganizmów. Pierwsze zapiski i zalecenia lekarskie ze spożywaniem kiszonej kapusty sięgają czasów Arystotelesa. Hipokrates polecał ją na schorzenia związane ze śledzioną i szkorbut. Jak widać, ludzkość zna kiszonki i zakwasy od zarania dziejów.

Twórcy słynnej Zakwasowni pragną na nowo przybliżyć nam moc przetworów i naturalnych probiotyków.

Jeśli interesuje Cię temat połączenia zdrowego żywienia oraz zdrowia psychicznego, koniecznie zajrzyj także do innej naszej recenzji – Co jeść, aby wzmocnić zdrowie psychiczne?

Dwie części – jedno przesłanie. Jedz domowe przetwory!

Od paru lat oficjalnie mówi się, że jelita są naszym drugim mózgiem. To, co jesz, wpływa na Twój organizm, samopoczucie, homeostazę, a także – zdrowie psychiczne. W naszych jelitach żyje kilka kilogramów mikrobiomu, który na co dzień pomaga nam trawić, dodaje energii i pozwala się cieszyć z życia.

Ale ferment recenzja książki fermentacja
fot. Ola Andrzejewska/Writerat

Kiedy zaniedbamy nasz mikrobiom poprzez niezdrowe przyzwyczajenia, w tym żywieniowe, czujemy się źle, dopadają nas różne choroby.

Kiszone cytryny, różowy kalafior z buraczkami albo klasyczny zakwas z buraków

Autorzy podzielili książkę na dwie części. W pierwszej zawarte zostały rozmowy ze specjalistami z zakresu zdrowego żywienia czy automasażu. W drugiej – oboje autorów dzieli się swoimi przepisami. Te zostały ułożone według pór roku, abyśmy mogli w pełni wykorzystać moc sezonowych dobrodziejstw natury.

Ale ferment fermentacja recenzja
fot. Ola Andrzejewska/Writerat

Książka została wydana nakładem Wydawnictwa ZNAK.

Jest to jedna z piękniejszych książek, jakie miałam okazję przeczytać. Burgundowa i tłoczona okładka, cudowne zdjęcia oraz merytoryczny i mądry tekst, który zachęca nas do zadbania o siebie.

Ola Andrzejewska
Ola Andrzejewska
Redaktorka
"Korpo-szczurek", który kocha wyrywać się z pędu, tonąc w literach książek, a w międzyczasie poszaleć z wiedźmińskim mieczem na szlaku w "Wiedźmin 3". Prowadzę konto na Instagramie o fantastyce, wierzeniach, symbolice, backgroundzie pisarskim. Czytam: fantastyka, SF, mitologie i wierzenia, literatura piękna obca, beletrystyka, historyczne, azjatycka.

Zostaw komentarz

Wprowadź swój komentarz
Wprowadź swoje imię

Tytuł:
Ale ferment!
Autor:
Veronika Szwejk, Mikołaj Bator
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Znak
Data wydania:
28-08-2024
Liczba stron:
303
Fabuła
10
Język
10
Tematyka
10
Ilustracje
10
Okładka
10
Przejrzystość przepisów
10
Czytaj więcej recenzji
Może cię zainteresować
Fermentacja jest procesem zachodzącym natural...„Ale ferment!” – Veronika Szwejk, Mikołaj Bator

Dodaj do kolekcji

Brak kolekcji

Tutaj znajdziesz wszystkie wcześniej stworzone kolekcje.